Teknoloji

Yapay Zeka İle Kişiye Özel İlaç Üretildi!

Yavaş yavaş hayatımızın her alanına entegre olan yapay zeka, çok yakında sağlığımız için kritik değerde görünüyor. Çünkü İsrail merkezli bir sağlık teknolojileri şirketi olan Genetika+ bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yapay zeka ile kişiselleştirilmiş tıpgeliştirmeye başladı.

Bilim insanları hastadan alınan kanla beyin hücreleri üretmeye ve daha sonra bunlar üzerinde çalışmaya başladı. Araştırmalar kapsamında; antidepresan ilaçlara Odaklanma uzmanları, farklı ilaçların beyin hücreleri üzerindeki etkilerini denediler. Bilim adamları elde ettikleri tüm bulguları özel olarak eğitilmiş yapay zekaya işleyerek gerçek ilacı ve gerçek dozu ayarlamayı başardılar. Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Talia Cohen Solal” Her hasta için doğru ilaç bir keredetasarlayabiliriz.diyerek yeni prosedürün ne kadar etkili olduğunu anlattı.

Önümüzdeki yıl hizmete girmesi planlanıyor

Avrupa Birliği Avrupa Araştırma Konseyi ve Avrupa İnovasyon Kurulu tarafından finanse edilen şirket, ilaç firmalarıyla da işbirliği yapıyor. Şu an geliştirme aşamasında olan teknoloji yeterli başarıyı gösterebilirse gelecek yıl itibariyle piyasaya çıkacak. Pek çok uzman, böyle bir teknolojinin ilaç bölümünün kurallarını yeniden yazabileceğine inanıyor. Üstelik şimdilik sadece antidepresanlara odaklanan teknoloji, önümüzdeki yıllarda her türlü hastalık için kullanılacak. özelleştirilebilir.

Bu ortada; Yapay zeka odaklı ilaçlar üreten tek şirket Genetika+ değil. Tüm dünyadan yapay zeka modelleri kullanılarak geliştirilen ilaçlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Eşit akciğer hastalıklarında Kullanılan ilaçlardan biri bir süredir klinik test aşamasında. Uzmanlar, klasik yöntemlerle geliştirilen bir ilacın 4 yıl sürdüğünü söylerken yapay zekanın bunu başarabileceğini söylüyor. 18 ay Kısa sürede yapılabileceğini söylüyorlar. Ayrıca ilaç üretiminde yapay zekanın tercih edilmesi maliyetleri önemli ölçüde düşürüyor.

haber-yakutiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu